Baterije mobilnih telefona gube svoj kapacitet vremenom i svako punjenje moglo bi da joj skrati životni vek, što je i sasvim normalna stvar.

Ako želite brzo i lako da saznate koliko je ciklusa punjenja vaša baterija prošla, kao i na kom je nivou kapaciteta u odnosu na stanje kad ste je kupili – imamo par trikova za vas!

Proveriti zdravlje baterije mobilnog telefona je mnogo lakše, nego proveriti stanje baterije laptop računara i oduzeće vam vrlo malo vremena.

Kao i uvek i za proveru stanja baterije mobilnog telefona postoji više načina, od kojih ćemo vas uputiti na dva najčešća, koja bi trebalo da budu dostupna svim korisnicima, a to su provera zdravlja baterije kodom i na jedan drugi način.

Provera zdravlja baterije kodom
U meniju za pozivanje ukucajte kod *#*#4636#*#* i u trenutku kucanja poslednjeg znaka zvezdice otvoriće vam se novi meni u kojem ćete imati stanje baterije na ekranu.

U okviru tog menija pojaviće se Battery information odeljak u kojem ćete videti stanje baterije, uključujući temperaturu, broj ciklusa završenih punjenja, životni vek baterije sa stanjem dobro, u redu ili loše i druge informacije o bateriji.

Sve stavke će biti izlistane jasno, a navigacija kroz njih je uobičajena, pomoću Android tastera ili pokretima na novijim telefonima.

Provera zdravlja baterije na drugi način
Ako je vaš telefon zaštićen bilo kakvim softverom protiv kodova onda se ni ovaj, koji smo opisali gore, neće izvršiti. U tom slučaju potražite u Settings, pa Battery meniju informacije o bateriji vašeg telefona.

Samsung One UI će vam u tom slučaju, takođe pokazati u kakvom je stanju baterija, ono će biti opisano nekim od reči good, bad itd, ali nećete dobiti informaciju o tome koliko ciklusa punjenja je baterija imala. Na Xiaomi telefonima ćete istom putanjom dobiti, osim ovih, čak i informaciju o temperaturi baterije i ona bi trebalo da bude konstantno ispod 50 stepeni.

Još jedan trik za otkrivanje stanja baterije na Samsung telefonima, ako to nemate kroz Settings/Battery opciju, jeste putem Samsung Members aplikacije, u odeljku Get Help, koji je odmah na početnom ekranu. Kad se nađete u njemu idite do informacija o bateriji i tamo ćete pronaći podatke o stanju baterije, njenom kapacitetu i trenutnom nivou napunjenosti.

U zavisnosti od proizvođača moguće je da ćete dobiti različite informacije, kao i da vam svaki neće pokazati životni vek tj. trajanje baterije, jer neki od proizvođača to ne žele da dopuste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *